Slider

Mielipiteeni kauneustoimenpiteistä

lauantai 2. toukokuuta 2020


Viime aikoina somessa käydyissä keskusteluissa pinnalla ovat olleet erilaiset kauneustoimenpiteet. Saijis kirjoitti aiheesta postauksen viime viikolla, ja tämä herätti myös minussa ajatuksia, jotka halusin jakaa tänne. Lisäksi halusin kertoa postauksessa minulle tehdystä esteettisestä toimenpiteestä, joka on vaikuttanut itsetuntooni merkittävästi.

Jo ihan sanana kauneustoimenpide herättää monella negatiivisia mielleyhtymiä. Heti ensimmäisenä voi tulla mieleen Hollywood-julkkikset ja jalkapallon kokoiset silikonirinnat, äärimmäisen pinkeiksi kiristetyt kasvot sekä Kardashian-tyyliset peppuimplantit. Kauneustoimenpiteet saavat julkisessa keskustelussa usein maineen sellaisina juttuina, joita itsestään epävarmat, huomionhakuiset ja vähän bimbot naiset tekevät. Itse koen, että tämän stereotypian sijaan asialla on monta eri puolta, joita haluan tässä postauksessa käsitellä.


Kauneustoimenpiteet voivat olla hyvä asia

Kauneustoimenpiteet ovat minusta itsessään hieno innovaatio, sillä niiden avulla voidaan vaikuttaa monen ihmisen elämään positiivisesti. Niiden avulla voidaan esimerkiksi poistaa huomaamattomasti luomia, pienentää kovia niska- ja selkäkipuja aiheuttavia rintoja tai poistaa ylimääräistä ihoa ison laihdutusurakan jäljiltä. Lisäksi esimerkiksi onnettomuuksien tai tapaturmien ulkonäkövaikutuksia voidaan ihmisen sen tarpeelliseksi kokiessa korjailla kauneustoimenpiteiden avulla. Toimenpiteet voivat parantaa monien ihmisten elämänlaatua ja terveyttä sen kaikissa ulottuvuuksissaan, mikä on mielestäni vain ja ainoastaan hyvä asia.

Kauneustoimenpiteistä puhuttaessa usein ensimmäisenä mieleen tulevat isommat operaatiot ja erilaiset kauneusleikkaukset, esimerkiksi rintaimplantit tai nenäleikkaus. Vaikka otaksun isompienkin operaatioiden määrän olevan kasvussa, uskon vielä suuremmassa nousussa olevan niin sanotut matalamman kynnyksen kauneustoimenpiteet. Tällaisina matalamman kynnyksen kauneustoimenpiteinä nään muun muassa erilaiset täyteainehoidot. Kukaan ei varmasti ole voinut välttyä huomaamasta viime vuosien huultentäyttötrendiä, joka taitaa olla se suosituin täyteainehoito tällä hetkellä.

Minut varmaan kivitetään tästä hyvästä, mutta mielestäni täyteainehoidot ovat ihan okei, enkä tuomitse niitä millään tapaa. Ymmärrän hyvin sen, jos esimerkiksi halutaan häivyttää itseä häiritseviä ryppyjä tai tuoda volyymia huuliin. Sillä voi olla suuri merkitys itsetunnolle, kun saa fiksattua asiaa, joka omassa ulkonäössä on itseä häirinnyt. Ongelmalliseksi koen kuitenkin täyteainehoitojen (ja oikeastaan minkä tahansa kauneustoimenpiteiden) tulevan siinä vaiheessa, kun aletaan hakemalla hakemaan itsestä lisää korjailtavaa, eikä voida olla tyytyväisiä mihinkään. Yhtäkkiä se itseä häiritsevän rypyn häivyttäminen ei enää riitäkään, vaan vikoja alkaa löytymään monesta muustakin kohdasta.

Some vaikuttaa ulkonäkökäsitykseen

Uskon, että somella on suuri rooli ulkonäköpaineiden luojana ja kauneustoimenpiteiden yleisyyden kasvattajana. Kun altistuu päivittäin virheettömille ja ”täydellisille” kasvoille ja vartaloille, saattaa alkaa etsimään itsestä vikoja. Asiaa ei myöskään auta viime vuosina kovaa vauhtia yleistyneet Facetune ja erilaiset kauneusfiltterit, jotka silottavat ihon, vievät silmäpussit mukanaan, kaventavat nenän ja pullistavat huulia. Voi olla vaikea sanoa, näyttääkö joku ihminen oikeasti siltä miltä näyttää, vai onko kyseessä vain taidokas kuvanmuokkaus tai kaunistava filtteri. Omassa Instagram-feedissänikin tulee useasti vastaan ihmisiä, sekä vaikuttajia että ei-vaikuttajia, jotka ovat käsitelleet kuvansa tai storynsa reippaalla Facetunetuksella tai kaunistavalla filtterillä. Mielestäni nykypäivän somessa saakin olla aika vahva itsetunto, jos nämä asiat ei millään tapaa vaikuta omaan ulkonäkökäsitykseen.

Monet pienemmät kauneustoimenpiteet ovat nykyään niin taitavasti ja huomaamattomasti tehtyjä, ettei voi mennä takuuseen siitä, onko ihmisen ulkonäössä jokin asia muuttunut. Siksi olisikin hienoa, että erityisesti ne isommat somevaikuttajat, joille tällaisia toimenpiteitä on tehty, voisivat olla niistä avoimia. Toki ymmärrän myös näkökulman siitä, ettei niistä haluta kertoa, koska nykypäivän somen joukkolynkkauskulttuuri on todella julma. Kukaan ei ole tietenkään tilivelvollinen ulkonäöstään muille.


Jokaisen ihmisen keho on hänen omansa

Itse en tuomitse isompia tai pienempiä kauneustoimenpiteitä. Jokaisen ihmisen keho on hänen omansa, ja hänellä on päätösvalta siihen, mitä sille tehdään. Asia mistä en tykkää yhtään, on se, että jos ihmiselle on tehty jokin kauneustoimenpide, niin se on joidenkin mielestä ikään kuin avoin kutsu arvostelemaan tämän ihmisen ulkonäköä. Oli lopputulos sitten överimpi tai luonnollisempi, ei kellään ole oikeutta mennä kritisoimaan toisen ulkonäköä. Toivoisin kuitenkin, että jokainen harkitsisi tarkkaan ennen minkään toimenpiteen toteuttamista ja pohtisi perimmäisiä syitä siihen. Nykyään voi olla vaikea erottaa sitä, mikä on ulkoista painetta ja mikä omasta itsestään lähtevää muutoksen halua, mutta uskon, että tarpeeksi pitkällä harkinnalla jokainen löytää sen oikean päätöksen. Todella nuoren kauneustoimenpidettä harkitsevan ihmisten kohdalla voisi myös tehdä hyvää jutella asiasta jonkin ulkopuolisen ihmisen kanssa, joka suhtautuu asiaan puolueettomasti.

Mitä minulle on tehty?

Minulle on tehty hampaiden esteettinen oikominen aikuisiällä. Minulla oli nuorempana todella vinot hampaat, joita yritettiin korjata julkisella. En kuitenkaan suostunut silloin pitämään oiontaan tarkoitettuja yöllä pidettäviä kojeita ja hammasremontti olisi ollut todella suuri hampaiden revintöine kaikkineen. Hammaslääkäripelkoisena en tietenkään suostunut tähän, eivätkä hampaiden oikomisen terveydelliset syyt olleet niin painavat, että hammaslääkäri tai vanhempani olisivat painostaneet minua jatkamaan hoidon loppuun. Tämä tietysti kadutti aikuisiällä, mutta eipä menneitä voinut enää mennä muuttamaan. 

Mitä vanhemmaksi tulin, aloin tulla enemmän tietoiseksi hampaideni vinoudesta ja aloin häpeilemään niitä. En pystynyt esimerkiksi nauramaan tai hymyilemään niin, että hampaani näkyivät, vaan aina piti laittaa käsi suun eteen. Pelkäsin myös kuollakseni, että joku kommentoisi hampaitani jotenkin rumasti. Hampaani vaikuttivat päivittäiseen elämääni ja itsetuntooni todella negatiivisesti, mikä olikin syy siihen, miksi päädyin niiden esteettiseen oikomiseen. Päätös oli todella hyvä, sillä itsetuntoni kohosi huomattavasti sen seurauksena ja koen voivani olla oma, iloinen ja nauravainen itseni näin. Minusta onkin tärkeää pitää mielessä näkökulma siitä, että pieniä tai suuria esteettisiä toimenpiteitä tekevät ihmiset voivat olla myös ihan tavallisia, hyvällä itsetunnolla varustettuja tyyppejä, joita sattuu häiritsemään jokin tietty asia ulkonäössään.

Mitä ajatuksia kauneustoimenpiteet herättävät sinussa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä