Slider

Onko blogien aika ohi?

keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Siinäpä vasta kysymys, jota olen viime aikoina jonkin verran pohtinut. Teetin Instagramissani eilen sisältöäni koskevan kyselyn, jossa kysyin, lukevatko seuraajani enää blogeja. Vastaukseksi sain, että vastanneista hieman alle puolet lukivat blogeja. Vastaus ei sinällään yllättänyt, ja en ole voinutkaan välttyä pohtimasta sitä, pitäisikö minun siirtyä täysin pääasiallisen somekanavani eli Instagramin puolelle?


Somen kuluttamisen kehityksen suunta on näkemykseni mukaan ollut jo pidempään siihen päin, että halutaan nopeaa ja vaivatonta sisältöä. Koska nykyään ollaan niin kiireisiä, halutaan mieluummin sisältöä, jonka tarkasteluun ei tarvitse käyttää paljoa aikaa, keskittymistä tai energiaa. Tähän tarpeeseen esimerkiksi Instagram kuvineen ja storyineen vastaa hyvin - sen kun vaan scrollaa menemään kuvasta ja storysta toiseen. Lisäksi Youtube ja podcastit ovat blogeihin verrattuna kuluttamismielessä vaivattomampia medioita, sillä niissä ei tarvitse keskittyä kuin katsomaan ja/tai kuuntelemaan. Youtuben ja podcastien vahvuudeksi ja suosion salaisuudeksi nään toki Instaan ja blogeihin verrattuna myös sen, että niiden sisältöä ei ole välttämättä yhtä helppoa siloitella ja suodattaa. Tämän ansiosta niiden kautta ihmisen aidosta persoonasta, mielipiteistä ja ajatuksista voi saada helpommin kiinni.

Siinä missä somen kuluttamisen kehityssuunta on muuttunut, on muuttunut myös blogimaailma. Ennen postauksia saattoi tulla lähestulkoon päivittäin, tai vähintäänkin valtaosana viikon päivistä. Nykyisin käyn kurkkimassa suosikkiblogejani vain muutamana päivänä viikossa, mikä kertoo ilmeisesti siitä, että odotan uuden postauksen ilmestyvän juurikin sen pari kertaa viikossa. Lisäksi seuraamieni blogien lista on supistunut ihan murto-osaan siitä, mitä se joskus oli. Pakko myöntää, että seuraan paljon aktiivisemmin Instagramissa kaikkia, kenen blogia olen joskus aikaisemmin lukenut säännöllisesti.


Tämän kaiken edellä mainitun huomaan myös suhteessa omaan blogiini - eipä tule enää kovin aktiivisesti päivitettyä, kuten varmasti olette huomanneet. Pääasiallisesti olenkin panostanut Instagramiin, koska kuten sanottu, se on helpompaa ja nopeampaa. Instan kautta saa lisäksi tavoitettua enemmän ihmisiä niin oman sisällön jakamisen kuin muidenkin ihmisten seuraamisen näkökulmasta. Story-toiminnolla pystyy myös helposti jakamaan arkisempaa ja siloittelemattomampaa matskua, mitä ei tulisi välttämättä julkaistua feediin tai blogiin päätyvän pysyvän kuvan muodossa. 

Vaikka Instagramilla onkin nämä kaikki hyvät ominaisuudet, en silti tunne olevani valmis luopumaan blogista. Olen pienestä pitäen rakastanut kirjoittamista, ja 14-vuotiaasta asti kamera ja minä olemme olleet erottamattomat kaverukset. Kuva ja teksti ovat aina olleet minulle se kaikista rakkain itseilmaisun muoto. Erityisesti kirjoittamisen kannalta koen blogin olevan sellainen alusta, jossa voin jakaa ajatuksiani pidemmin ja höpistä minua kiinnostavista aiheista vähän enemmän. Vastapainoksi tämän päivän kiirettä ihannoivalle kulttuurille ja yhä nopeammin selattavissa olevaa somesisältöä haluavalle maailmalle haluaisin pitää kiinni jostain, jonka äärelle voi ihan oikeasti hetkeksi istahtaa. Jostain, jonka pariin voi vähän pidemmäksikin hetkeksi uppoutua ja ehkä jopa rentoutua. Jostain, jonka parissa voi ottaa vähän hitaammin. Uskonkin, että blogien ystäviä löytyy yhä edelleen, eikä niiden aika ole ohi. Se on kuitenkin varmaa, että blogimaailma muuttuu,  kuten monet muutkin sosiaalisen median muodot.


Siispä uskon blogi pysyvän täällä siinä missä ennenkin. Haluaisin löytää sen kanssa hyvän tasapainon aihepiirin ja postaustahdin suhteen. Teiltä, ketkä siellä ruudun toisella puolella edelleen olette, haluaisinkin kysyä, millaisesta sisällöstä tykkäätte mulla eniten täällä blogissa? Onko jotain, mitä toivoisitte enemmän? Onko teillä toiveita tai ideoita? Näihin kysymyksiin vastaaminen auttaisi mua paljon rajaamaan aihepiiriäni ja suunnittelemaan blogini tulevaisuutta paremmin

Mitä ajatuksia aihe sinussa herättää?


4 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia! Ja hyviä mietteitä. Näinhän se juuri on. Itsekin seuraan aktiivisesti instaa, ehkä eniten kuva inspiraation ja päivittäisten kuulumisten takia. Blogeista etsin tietoa, viihdettä ja syvempiä mietteitä, mitä instassa ei saa. Vierailen varmasti uudestaankin blogissasi ��

  -Sasa Villa blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! <3 Sama homma, juuri nuo ovat myös niitä syitä, miksi olen Instassa niin aktiivinen! Oon samaa mieltä tuosta, että blogi on hyvä alusta hieman pidemmille ja syvällisemmille pohdinnoille. Ihana kuulla, tervetuloa vaan tänne <3

   Poista
 2. Tykkään lukea blogeista etenkin erilaisia haastepostauksia, arkijuttuja, opiskeluasiaa ja syvällisempää ja pohdiskelevampaa sisältöä oikeastaan aiheesta kuin aiheesta. Itse seuraan blogeja edelleen aktiivisesti, mutta oon kyllä huomannut myös tuon, että monilla on postaustahti harventunut, eikä postauksia enää kommentoidakaan kuten ennen. Se on kyllä harmi, koska vuorovaikutus on yksi blogimaailman parhaista jutuista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että syvällisemmän ja pidemmän pohdinnan ystäviä löytyy sieltä vielä, itsekin tykkään blogeista juuri samasta syystä! :) Postaustahdin harventuminen on kyllä harmillinen juttu, jotenkin tuntuu että homma on enenevässä määrin vaan siirtymässä Instaan / muihin kanaviin. Munkin mielestä vuorovaikutteisuus on kyllä koko bloggaamisen suola!

   Poista

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä