Slider

Kuvankäsittely - mikä on okei ja mikä ei?

perjantai 28. kesäkuuta 2019


Olen viimeaikoina kuunnellut muutamia podcast-jaksoja, joissa aiheena on ollut kuvankäsittely ja eritoten se, milloin kuvankäsittely menee yli. Jaksot ovat herättäneet mielessäni paljonkin ajatuksia, jotka halusin jakaa tämän postauksen muodossa - koskeehan aihe nimittäin vahvasti myös minua, joka tuotan sisältöä someen. Lisäksi aiheesta on mielestäni myös tärkeää puhua ihan medialukutaidonkin nimissä, sillä on tärkeää tuoda esille sitä, kuinka paljon näkymätöntä työtä ja toisaalta myös totuuden vääristelyä sen "täydellisen" kuvan takana voikaan olla.

Haluan ihan ensiksi sanoa, että pidän kuvankäsittelystä todella paljon. Se on kuin oma kiehtova maailmansa! Voisin viettää (ja usein vietänkin) tunteja säädellen kuvien valotuksia ja sävyjä, kokeillen tyylillisesti erilaisia editointitapoja ja perehtyen Photoshop-ohjevideoihin Youtubessa. Kuvanmuokkaus on mielestäni oma taiteen lajinsa, jossa näkyy tekijänsä kädenjälki. Kuvankäsittelyn kautta voi toteuttaa itseään samanlailla kuin muussakin taiteessa. Itse olen kuvankäsittelijänä melko maltillinen, ja pyrin ajoittamaan jo itse kuvaustilanteen valoisaan aikaan ja kameran asetukset sellaisiksi, ettei voimakkaalle jälkikäsittelylle ole tarvetta. Yleensä kuvia muokatessani säädän perus valotukset ja kontrastit kuntoon, ja varmasti eniten muutosta kuvissani kokee niiden sävymaailma.

Kuvassa vasemmalla täysin editoimaton kuva. Oikealla puolella käsitelty kuva, jossa olen säätänyt valotusta, sävyjä ja editoinut pois toisen käteni, jonka sivulla heiluminen häiritsi muuten mielestäni hyvin onnistunutta kuvaa.

Kuvankäsittelyllä on kuitenkin varjopuolensa. Ongelmalliseksi koen kuvankäsittelyn silloin, kun omaa ulkonäköä ruvetaan vääristelemään radikaalisti. Oman ulkonäön muokkaamiseen ei nykyisin tarvita mitään järeitä ammattilaiskäyttöön suunnattuja kuvanmuokkausohjelmia, vaan kuka tahansa voi ladata vaikka puhelimeensa jonkun tähän tarkoitukseen suunnatun sovelluksen, jolla aikaansaadut muutokset voivat olla niin hienovaraisia, ettei niitä välttämättä edes huomaa ilman sen syvempää perehtymistä. Vain muutaman napautuksen päässä ovat valkoisemmat hampaat, kirkkaammat silmät, tummempi rusketus, selluliitittomat reidet ja sileä iho. Nykyajan muutos tähän suuntaan on mielestäni jopa aika pelottavaakin! Tällaista kuvankäsittelyä en henkilökohtaisesti koe hyväksyttäväksi, sillä se ajaa itseä kauemmaksi oman ulkonäkönsä hyväksymisestä sekä on omiaan lisäämään ulkonäköpaineita oman itsen lisäksi myös muille.

Sen sijaan mun mielestä on täysin okei ja ymmärrettävää, että haluaa valita itsestä julkaistaviin kuviin ne kaikista edustavimmat otokset. Uskon myös, että ihmiset ovat tietoisia parhaista ja "huonommista" puolistaan, ja niitä halutaan erityisesti tuoda esiin tai jättää tuomatta esiin kuvissa, mikä on myös aivan yhtä okei. En myöskään koe epäaidoksi tai ongelmalliseksi sitä, jos kuvankäsittelyn avulla omasta ulkonäöstä muokataan pois jotain sellaista, mikä ei ole olennainen ja pysyvä osa sitä, kuten esimerkiksi satunnainen kasvoihin ilmestynyt finni tai hullun kokoinen mustelma jalassa. Edellä mainittuja esimerkkejä muokkaan myös itse pois omista kuvistani.


Toinen ehkä ei niin voimakkaasti pinnalla ollut asia kuvankäsittelyssä on myös kuvan taustan muokkaaminen. Tämän suhteen olen kokoenut olevani ehkä vähän hyväksyväisemmällä linjalla verrattuna enemmistöön! En koe ongelmalliseksi sitä, jos haluaa esimerkiksi korostaa auringonlaskun kauniita sävyjä, taivaan sinisyyttä tai hillitä kuvassa liian voimakkaasti korostuvaa vihreän sävyä. Mun mielestä on myös ihan hyväksyttävää editoida pois tahra tai ryppy vaatteesta tai roska, joka on häiritsevässä kohtaa kuvassa. Ei ole mielestäni myöskään mitenkään tuomittavaa vaihtaa taustaseinän värisävyä tai poistaa kuvasta vaikka roskis tai katulamppu, joka on tyhmässä kohtaa. En suhtaudu kielteisesti siihen, jos joku haluaa lisätä kuvaansa taustalle jotain, mikä sinne hänen mielestään sopii, kunhan sen vaan tekee taitavasti ja tyylikkäästi. Oikeastaan ainoastaan se näyttää mielestäni tosi tökeröltä, jos kuvan henkilö on "leikkaa ja liimaa"-periaatteella siirretty kokonaan toiseen ympäristöön.

Miten te suhtaudutte kuvankäsittelyyn? Missä menee teidän mielestänne raja?

2 kommenttia:

  1. Tosi hyvin kirjoitettu ja tärkeä aihe! ♥︎ Oon kyllä sun kanssa ihan samoilla linjoilla, enkä nää mitään väärää pienten epäkohtien poistamisessa silloin kun ne eivät suoraan ole 'osa itseä' kuten vaikkapa ne finnit yms. Niitä oon itekin muokkaillut pois! Mutta munkin mielestä raja mene siinä jos lähdetään muokkaamaan omaa ulkonäköä liian radikaalisti ja halutaan antaa katsojalle epätodellinen vaikutelma omasta ulkonäöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Pinja! <3 Mustakin finnien yms poistaminen kuvista on täysin ok, juurikin koska ne eivät ole pysyvä osa omaa ulkonäköä :) Tuo on kyllä totta, että silloin mennään pahasti metsään, jos lähdetään vääristelemään omaa ulkoista olemusta!

      Poista

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä