Slider

Hyvässä ystävyydessä on tilaa kaikille tunteille

torstai 14. helmikuuta 2019

Untitled

Vihan, suuttumuksen ja ärtymyksen tunteet kuuluvat kaikkiin läheisiin ihmissuhteisiin yhtä lailla, kuin kiintymyksen, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tunteetkin. Hyvässä ihmissuhteessa nämä tunteet saavatkin näkyä ja tulla kuulluiksi, toista ihmistä toki kunnioittaen. Minulle kaikkien tunteiden ilmaiseminen läheisissä ihmissuhteissa ei kuitenkaan ole ollut aina helppoa. Erityisesti ystävyyssuhteissa olen kamppaillut suuttumuksen ja ärtymyksen tunteiden ilmaisemisen hankaluuden kanssa.

Olen aina ollut vähän sellainen "kiltti tyttö" - tunnollinen, ahkera ja muiden mielipiteet aina huomioiva. Joskus tämä kiltteys on ollut jopa liiallista, enkä ole aina osannut puolustaa itseäni tilanteissa, joissa siihen olisi ollut aihetta. Toisaalta taas myös haluan uskoa aina ihmisistä ensisijaisesti hyvää, enkä sen takia halua ottaa asioista heti itseeni. Pyrin aina miettimään, voisiko esimerkiksi ystävän kiukkuiselta kuulostaneen tiuskaisun takana olla stressi, huono päivä tai hankala elämäntilanne. Mun mielestä liika herkkänahkaisuus ei yksinkertaisesti ole oman jaksamisen kannalta järkevää, sillä jos jokaisesta pienestä asiasta lähtisi vääntämään, voisi elämä käydä loppupelissä aika raskaaksi. Muutenkin olen just se tyyppi, joka todella harvoin ystäviensä kanssa riitelee, ja joka tekee kaikkensa välttääkseen ylimääräisen draaman.

Untitled Untitled

Liiallisen kiltteyden kanssa kulkee kuitenkin käsi kädessä yksi ongelma, ja se on omien ajatusten, tarpeiden ja halujen jääminen kuulumattomiin. Se tunne, kun ei saa suutaan auki, vaikka haluaisi kertoa toiselle, että "hei, toi mitä juuri sanoit tuntui musta ikävältä", ja ärtymys kertyy aina joka kerta hieman suuremmaksi möykyksi omaan mieleen. Kun ilmaisemattomien tunteiden möykky  on kasvanut tarpeeksi, ei kyseisen ihmisen kanssa tee enää mieli olla hirveästi yhteyksissä. Omien ajatusteni ilmaisemisen vaikeuden taustalla ystävyyden ristiriitatilanteissa on piillyt pelko siitä, että ystävyys kärsisi siitä jotenkin. Pelko siitä, että ystävä ehkä hylkäisi, jos kertoisin jonkun hänen sanomansa tai tekemänsä asian loukanneen minua. Tämä ongelma on myös menneisyydessä maksanut minulle joitakin ystävyyssuhteita, mikä on todella surullista. Se on melko ristiriitaista sen kanssa, että parisuhteessa annan kyllä todellakin kuulua jos jotain vääryyttä mielestäni koen, ilman pelkoa kumppanini menettämisestä. Tietenkään parisuhdetta ja ystävyyssuhdetta ei voi suoraviivaisesti verrata, mutta on vaan jännä tunnistaa itsessään tällainen piirre. 

Untitled

Olen sitä mieltä, että ystävyyssuhteissa tulee ehdottomasti joustaa puolin ja toisin, ja toista on oltava valmis ymmärtämään, vaikkei jokin hänen tekonsa tai sanomansa tai tekemänsä tuntuisikaan hyvältä. Tietenkään kenenkään ei tarvitse edes hyvältä ystävältä suodattaa mitä tahansa, ja ne ovatkin juuri niitä tilanteita, jolloin oma suu tulisi avata rakentavassa mielessä. Jos ystävyyssuhteessa kaikkien niiden ihanien ja hyvien fiilisten jakamisen lisäksi kiukun ja ärtymyksen tunteet toista kohtaan eivät pääse ilmoille, en usko, että sillä ystävyydellä tulee olemaan kovin pitkää tai valoisaa tulevaisuutta. Koenkin sen olevan jopa palvelus ystävyyssuhteelle, että maton alle lakaisemisen sijasta uskalletaan rohkeasti ottaa puheeksi myös ne ikävämmältäkin tuntuvat jutut. Siksi haluankin ottaa tämän vuoden ystävyystavoitteekseni sen, että olen suorapuheisempi, ja sanon suoraan, jos jostain kiikastaa. Rakkaat ystäväni, olkaa siis varuillanne. Hah, ei nyt sentään.

Onko teille vaikeaa ilmaista ärtymyksen tunteita ystävää kohtaan?

Untitled


2 kommenttia:

  1. Ihan mielettömän hyvä teksti ja oot kyllä täysin oikeessa! ♥︎ Ihan samalla tavalla ystävyyssuhteessakin täytyy olla tilaa ja tavallaan myös sitä rohkeutta ilmaista ikävämmätkin tunteet! Itkupotkuraivarit ei ehkä ole se oikea tie, mutta nimenomaan rakentavasti ja rauhallisesti sanominen ja keskusteleminen pitäisi ehdottomasti olla sallittua ystävyydessäkin. Helpommin sanottu kuin tehty tosin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon muru!!❤️ Oon niin samaa mieltä sun kanssas, ja jep nimenomaan rakentavalla ja ymmärtäväisellä tavalla tulisi niitä konflikteja kohdata :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä