Slider

5 suurinta luonteenvahvuuttani

maanantai 29. lokakuuta 2018

Untitled
Erääksi suureksi kiinnostuksen kohteekseni opinnoissani on mulle viimevuosien aikana muodostunut positiivinen psykologia ja siihen pohjautuva positiivinen pedagogiikka. Tämä psykologian keskittyy ihmisen henkilökohtaisiin voimavaroihin ja vahvuuksiin sekä niiden edistämiseen, ja samaa ajattelutapaa hyödynnetään myös positiivisessa pedagogiikassa. Positiivisesta pedagogiikasta puhuessa ei varmasti voi olla törmäämättä termiin luonteenvahvuus, jolla tarkoitetaan niitä arvostettavia piirteitä, joita meissä kaikissa on luonnostaan. Luonteenvahvuuksista on tunnistettu 24 universaalia piirrettä, jotka ovat jaoteltu kuuteen eri hyveeseen – viisauteen, rohkeuteen, inhimillisyyteen, oikeudenmukaisuuteen, kohtuullisuuteen ja henkisyyteen. Näiden luokitusten alta löytyviä hyviä ominaisuuksia arvostetaan kaikissa kulttuureissa kautta maailman.
Ensimmäisen yliopistovuoden harjoittelussa ohjaajamme antoi meille tehtäväksi kartoituksen, jonka avulla pääsee tarkastelemaan omia henkilökohtaisia luonteenvahvuuksia. Kartoitus on nimeltään VIA Survey of character strenghts, ja sen pääsee tekemään tästä. Kartoituksen tekoon kannattaa varata jonkin verran aikaa, ja vaikka sivu on muuten englanninkielinen, niin testin saa halutessaan tehtyä myös suomen kielellä. Kartoitus on lisäksi tieteellisesti vahvistettu, ja sen taustalta löytyy joukko psykologeja ja mielenterveyden ammattilaisia.
Persoonallisuustestifanina lähdin tietysti silloin tekemään tätä valtavalla innolla! Sain kartoituksesta todella vahvasti itseäni kuvaavia tuloksia, joista suurin osa sijoittuu henkisyyden hyveen alle. Mun mielestä on mielettömän kiehtovaa oppia itsestään uutta ja huomata itsessään vahvuuksia, joita ei ehkä aiemmin ole osannut pukea sanoiksi. Vähintään yhtä kiehtovaa on myös ajatus siitä, kuinka omia päävahvuuksiaan voi hyödyntää niin ihmissuhteissa, vaikeista elämäntilanteista selviämisessä, omien lasten kasvatuksessa kuin vaikka työelämässäkin. Alempana kerron vahvuuksistani hieman enemmän.
Untitled
1. Toivo (henkisyys)
"Odotat tulevaisuudelta parasta ja teet työtä saavuttaaksesi sen. Uskot että voit kontrolloida tulevaisuutta."
Mun perusluonteeseen kuuluu tietynlainen optimismi, ja jos multa kysytään, niin lasi on aina puoliksi täynnä. Mulla on yleisesti myönteinen ja toiveikas elämänasenne, mutta en missään nimessä oleta asioiden aina "vain jotenkin järjestyvän". Teen paljon töitä tavoitteideni eteen, ja laitan aktiivisesti itse asiat järjestymään siihen suuntaan, miten niiden haluan olevan. Välillä kuitenkin koen liiallisen tulevaisuuskeskeisyyden ja kontrolloinnin ongelmakseni, sillä tiedostan myös sen, että mitä tahansa voi tapahtua, ja kaikkea omassa elämänkulussaan ei missään nimessä voi hallita. Siitä huolimatta uskon kuitenkin siihen, että kaikki tapahtuu syystä, elämä kantaa, ja aurinko paistaa lopulta sinne tiheimpäänkin risukasaan. Hah, kuinka monta kliseetä sitä saikaan yhteen lauseeseen tungettua, mutta totta se vain on. Tämä ajattelutapa on auttanut mua läpi vaikeista ajoista elämässä, ja rehellisesti uskon siihen, että ilman toivoa elämä olisi aika merkityksetöntä.
2. Rakkaus (inhimillisyys)
"Arvostat läheisiä ihmissuhteita, erityisesti kun jakaminen ja huolenpito ovat vastavuoroisia. Ihmiset, jotka ovat sinulle läheisimpiä, pitävät myös sinua itselleen läheisimpänä."
Kuten olen aiemminkin blogissani kertonut, en ole mikään laajan läheispiirin ihminen, vaan muutamat, todella läheiset ihmissuhteet ovat enemmänkin mun juttuni. Haluan aina parhaani mukaan auttaa, tukea ja pitää huolta mulle rakkaimmista ihmisistä, ja olla heitä varten. Mulla on kuitenkin kokemusta myös siitä, kun rakkaan ihmisen tukeminen tapahtuu oman jaksamisen kustannuksella, ja on jopa yksipuoleista. Tämä auttamisen halun ja oman henkisen jaksamisen rajojen vetäminen onkin asia, jota olen saanut aika paljon elämässäni työstää. Tästä syystä myös ihmissuhteissa vastavuoroisuus on ihan mielettömän tärkeää, ja arvostankin valtavasti erityisesti ystävissäni sitä tuen ja tsempin määrää, jonka heiltä saan.
3. Kauneuden ja erinomaisuuden arvostaminen (henkisyys)
"Huomaat ja arvostat kauneutta, erinomaisuutta ja taidokasta toimintaa kaikilla elämän aloilla, luonnosta taiteisiin, matematiikkaan, tieteisiin ja arkisiin kokemuksiin."
Tämä piirre kytkeytyy vahvasti omaan visuaaliseen puoleeni, jota olen ihan pienestä asti ilmentänyt niin pukeutumisella, sisustamisella, piirtämisellä, maalaamisella, nettisivujen tekemisellä ja valkokuvaamisella. Mulla on myös aina ollut silmää estetiikalle ja harmonialle, ja taide eri muodoissaan herättää mussa vahvoja tuntemuksia. Mun on esimerkiksi mahdotonta kuunnella minkäänlaista musiikkia, edes klassista, auttamassa mua keskittymään, sillä eläydyn niin vahvasti musiikin sävyyn ja ikään kuin uppoudun siihen. Koen myös, että mulla on "lahja" nähdä kauneutta todella arkipäiväisissä asioissa, joihin joku muu ei välttämättä kiinnittäisi mitään huomiota. Musta on vaan niin siistiä, että pystyy aidosti ilahtumaan ihan pikkiriikkisistäkin asioista, eikä tarvitse kuuta taivaalta tunteakseen jotain.
Untitled
4. Kiitollisuus (henkisyys)
"Olet tietoinen hyvistä asioista ympärilläsi etkä pidä niitä itsestäänselvyyksinä. Ystäväsi ja perheenjäsenesi tietävät, että olet kiitollinen, koska käytät aikaasi kiitoksen osoittamiseen."
Mä yritän edes muutamana iltana viikossa miettiä iltaisin vähintään viisi asiaa, joista olen viimepäivien aikana ollut kiitollinen. Mun ei normaalitilanteessa ole koskaan vaikea nimetä näitä asioita, sillä mulla on luonnostaan hyvin herkkä kiitollisuustutka. Viljelen paljon kiitosta ihan sanallisesti, sillä onhan se myös hyvä käytöstapa, mutta koen, että lisäksi kiitoksen ulos suustaan päästäessä sieltä ikään kuin vapautuu samalla pieni määrä lisää positiivisuutta ympäristöön. Mun mielestä on myös niin terveellistä palata aina silloin tällöin elämän perustavanlaatuisten kysymysten äärelle ja miettiä, millä asioilla on oikeasti väliä, ja ymmärtää, että omasta elämästä löytyy valtavasti asioita, joista on syytä olla kiitollinen. Mua ei myöskään ärsytä muissa ihmisissä varmasti monikaan asia niin paljoa, kuin kiittämättömyys.
5. Itsesäätely (kohtuullisuus)
"Osaat tietoisesti säädellä, mitä tunnet ja teet. Olet kurinalainen. Kontrolloit mielitekojasi ja tunteitasi eikä päinvastoin."
Omistan siinä mielessä hyvän itsetuntemuksen, että osaan kyseenalaistaa omia tunnereaktioitani ja syitä niiden taustalla, ja tätä kautta hallita tunteitani. Olenkin pääsääntöisesti rauhallinen tyyppi, joka ei jaksa turhasta vääntää tai hermostua. Mulla on myös todella vahva tahto, ja tavoitettani kohti edetessä pystyn melko vaivattomastikin sulkemaan pois mukavat, mutta mulle tärkeämmän asian saavuttamista mahdollisesti haittaavat asiat.
Untitled
Onko tämä luonteenvahvuuskartoitus teille ennestään tuttu?
Mitä luonteenvahvuuksia teiltä löytyy?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä