Slider

Oman ajan tärkeydestä

tiistai 3. heinäkuuta 2018

Untitled * Yhteistyössä Sudio

Mä olen aina kuulunut niihin ihmisiin, jotka tarvitsevat keskimääräistä enemmän omaa aikaa. Oman ajan tarve on yksilöllistä, mutta totta on se, että kaikki sitä jossain määrin tarvitsevat jaksaakseen päivittäisessä arjessaan. Itselläni esimerkiksi koulu, työt ja sosiaaliset suhteet ovat asioita, jotka verottavat energiavarojani, ja joista palautumiseen tarvitsen aikaa ihan vain itsekseni. Olenkin oppinut tuntemaan itseni tässä asiassa vuosien varrella todella hyvin, ja tullut siihen tulokseen, että tarvitsen viikkoon ainakin sen yhden päivän, jolle en sovi yhtään mitään menoja. On mielestäni ylipäätään todella terveellistä osata olla hetki yksin itsensä, omien ajatustensa ja rentouttavan tekemisen parissa, ja tuntea olonsa sitä kautta hyväksi ja levolliseksi. Omalla kohdallani ainakin huomaan heti vältteleväni yksinoloa, jos jokin asia vaivaa mieltäni.Oman ajan tarpeeseen vaikuttaa vahvasti ihmisen persoonallisuustyyppi. Mä en usko ihmisten jyrkkään jaotteluun pelkästään introverteiksi ja ekstroverteiksi, sillä suurin osa ihmisistä todennäköisesti sijoittuu jonnekin näiden ääripäiden välimaastoon. Itsekin miellän itseni joksikin siltä väliltä, kallistuen enemmän introversion suuntaan kuin ekstroversion. Usein ekstrovertit ja introvertit jaotellaan sillä perusteella, että ekstrovertit saavat energiaa sosiaalisista tilanteista, kun taas introverteilta ne puolestaan vievät energiaa. Itse saan valtavasti voimaa läheisistä, aidoista ja syvistä ihmissuhteista, ja olen todellakin kuin kotonani pienemmissä kaveriporukoissa, joissa voidaan käydä avointa keskustelua syvällisistäkin asioista. Puolestaan suuremmissa puolituntemattomista tai kokonaan tuntemattomista ihmisistä koostuvissa porukoissa koen joutuvani olemaan jatkuvasti ikään kuin varuillani, ja tällaisille tilanteille ominainen pintapuolinen jutustelu tuntuu mulle todella raskaalta. Jos se musta olisi kiinni, skippaisin kaikissa ihmissuhteissa sen pintapuolisen vaiheen ja siirtyisin suoraan siihen, että voitaisiin kahdestaan mässätä herkkuja sohvalla karsean näköisinä ja kertoa aidosti omista unelmista, peloista, elämän haasteista ja mahdollisuuksista. Introverttiuden suuntaan kallistumistani puoltaa kuitenkin eniten se, että tarvitsen runsaasti aikaa ihan vain itsekseni ladatakseni akkujani.

Untitled Olen joskus potenut syyllisyyden tunteita runsaasta oman ajan tarpeestani. On tuntunut todella hassulta sanoa ei esimerkiksi kivaa yhteistä tekemistä ehdottavalle ystävälle, sillä olen ajatellut, että eihän mulla ole mitään "kunnollista" syytä kieltäytyä. Onneksi tässäkin asiassa iän myötä itsetuntemus on lisääntynyt, ja nykyisin osaan ja uskallan reilusti ottaa itselleni oman aikani ja toimia sosiaalisissa suhteissa omien voimavarojeni mukaisesti. Asiaa auttaa myös se, että poikaystäväni ja ystäväni ovat todella ymmärtäväisiä asian suhteen, ja näin tarkemmin miettien tunnistan myös suuresta osasta lähimmäisistäni tätä samaa piirrettä. On helpottavaa olla tässä asiassa samalla aaltopituudella lähimmäisten ihmisten kanssa, jolloin mun ei tarvitse selitellä itseäni niin paljoa.

Mulle oman ajan viettäminen ei todellakaan ole mitään sen kummallisempaa tekemistä, vaan päinvastoin rentoudun ihan todella yksinkertaisilla jutuilla. Alle listasin kolme tapaa, jotka toimivat aina!

Hyvä sarja, herkut ja kasvonaamio. Tätä komboa nyt tuskin tarvitsee selitellä, varmaan kaikille tuttu!

Rauhalliset kävelyt luonnossa. Pääasiassa mä treenaan salin puolella, mutta todellista rentouttavaa liikuntaa mulle ovat nimenomaan rauhalliset kävelyt erilaisilla luontoreitillä. Erityisesti rakastan erilaisia vaellusreittejä, sillä siellä koen mieleni rauhoittuvan kaikista parhaiten. Vielä oma suosikki rauhallisten ja herkkien biisien soittolista kuulokkeisiin, niin rentoutuminen on taattu.

Podcastit. Mun suosikkejani ovat podcastit, jotka sisältävät sopivassa suhteessa viihdyttävää höpöttelyä, mutta toisaalta taas antavat myös ajattelun aihetta aroistakin asioista. Esimerkiksi Viena K:n ja Mustartun No Filter-podi on yksi suosikeistani! Podeja kuunnellessa aika menee todellakin kuin siivillä, ja pääsee hetkeksi irrouttautumaan arjesta uppoutuen ihan vaan kuuntelemaan.


Mun suosikkirentoutumistapoihini liittyvät aina jollain tapaa kuulokkeet, joko sarjan katselun, musiikin tai podcastin kuuntelun muodossa. Sainkin valita Sudion valikoimasta testiin kuulokkeet, joista päädyin kuvissa näkyviin Vasa Blå-kuulokkeisiin. Nämä kuulokkeet yhdistyvät puhelimeen langattomasti Bluetoothin avulla, ja niiden akku kestää täyteen ladattuna kahdeksan tuntia. Kuulokenappien välissä on niskan taakse menevä naru, joka on ainakin munlaiselle tohelolle välttämätön kuulokkeiden tallessa pysymisen kannalta. Olen kokenut kuulokkeet hyviksi peruskuulokkeiksi, jotka toimivat erinomaisesti tavallisen ihmisen kuuntelutarpeisiin. Parasta kuulokkeissa on vapaus piuhoista, joka helpottaa musiikin tai podien kuuntelua esimerkiksi lenkillä ollessa tai siivotessa. Ison plussan kuulokkeet saavat myös kauniista ulkonäöstään sekä niiden mukana tulleesta kätevästä säilytyspussukasta! Jos siis hyvät langattomat kuulokkeet ovat hakusessa, niin koodilla "hennaseppala" saat -15 % alennuksen koko Sudion valikoimasta!


Millaisia te olette oman ajan tarpeen suhteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä