Slider

Millainen persoona olen?

maanantai 30. heinäkuuta 2018

DSC03114-2
Erilaiset persoonallisuustestit ja psykologia ovat kiehtoneet mua aina. Lukiossa kävin suurella mielenkiinnolla läpi kaikki mahdolliset valinnaiset psykologian kurssit, ja kirjoitin ylppäreissäkin aineen hyvin arvosanoin. Nykyisissä luokanopettajan opinnoissani psykologia on myös vahvasti läsnä muun muassa oppimisen, opettamisen ja käyttäytymisen muodossa. Haaveilen myös salaa siitä, että jossakin vaiheessa elämääni saisin tehdä vielä tiukemmin psykologian aihepiiriin liittyvää työtä.
Koen erilaiset persoonallisuustestit tietyllä tapaa viihteellisiksi, mutta myös hyviksi suuntaa antaviksi välineiksi itsetutkiskeluun. Olen saanut niistä paljon samaistumisen kokemuksia ja ahaa-elämyksiä, sekä myöskin ymmärrystä omaa itseäni kohtaan. On helpottavaa tajuta, ettei olekaan täysin kummallinen tapaus, kun ajattelee tai toimii tietyllä tapaa tietyissä tilanteissa. Itsetuntemuksen lisääntyminen on ainakin omalla kohdallani kohottanut itsetuntoa, ja auttanut prosessissa hyväksymään itseni sellaisena kuin olen – kaikkine heikkouksineni ja vahvuuksineni.

Yksi mielenkiintoisimmaksi kokemani persoonallisuustesti Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori, joka jaottelee ihmiset 16 erilaiseen persoonallisuustyyppiin. Näistä persoonallisuustyypeistä on muodostettu kuvaukset, jotka ilmententävät kyseisen persoonallisuustyypin stereotyyppista edustajaa. En selvennykseksi missään nimessä usko, että niin monimuotoisia asioita kuin kaikkien maailman ihmisten persoonallisuuksia olisi mahdollista typistää tarkasti 16 tyyppiin, mutta ne voivat siitä huolimatta olla suuntaa ja oivalluksia antavia. Testin tulos ei siis välttämättä ole ihan täydellinen match kaikille. Testin pääset tekemään muun muassa tästä. Itse olen tehnyt testin useaan otteeseen pidemmilläkin aikaväleillä, niin pidempänä kuin lyhyempänäkin versiona, suomeksi ja englanniksi, ja saan aina saman tuloksen – INFJ. Testin ensimmäisen kerran tehtyäni koin valtavaa hämmennystä siitä, kuinka osuvasti tämä persoonallisuustyyppi mua kuvasi. Rehellisesti sanottuna se oli jopa vähän pelottavaa, miten oikeaan tämä kuvaus osuikaan! Alle listasin muutamia kohtia, jotka kolahtivat kaikista eniten.
DSC_0171-2
INFJ – introvertti, intuitiivinen, tunteva, harkitseva – "asianajaja"-persoonallisuus
- INFJ-persoonallisuustyyppi kattaa koko maailman väestöstä vain yhden prosentin, mikä tekee siitä kaikista harvinaisimman persoonallisuustyypin. Tällä en nyt halua korostaa olevani mikään spesiaali ja uniikki lumihiutale, mutta uskon sen osaltaan selittävän sitä, miksi tunnen niin harvaan ihmiseen aitoa, syvää ystävyyttä ja yhteyttä, sekä miksi muiden saattaa olla välillä vaikeaa aidosti ymmärtää mua ja päästä mun ajatusmaailmaani sisään. Välillä tunnen olevani outolintu.
- Tätä persoonallisuustyyppiä edustavat ihmiset usein kokevat elämäntehtäväkseen auttaa muita, ja niin koen myös minäkin. En kuitenkaan missään nimessä halua, että auttamiseni on jatkuvaa toisten jaloilleen nostamista, vaan tavoitteeni on auttaa ihmisistä tulemaan nimenomaan sellaisia, että heillä on voimaa, taitoa ja keinoja pärjätä jatkossa ilman jatkuvaa apua. Haluan auttaa muita ihmisiä löytämään oman vahvuutensa ja potentiaalinsa. Tämä ajatus on suuri inspiraation lähde itselleni opettajuudessa sekä mahdollisessa tulevassa työssäni psykologian parissa myöhemmin.
DSC_0155-2
- Olen melko yksityinen ihminen. Olen aina valmis kuuntelemaan muiden ongelmia, mutta omista asioistani mun on välillä todella vaikeaa avautua jopa ihan niille lähimmillekin ihmisille. Mun luottamuksen ansaitseminen on vaikeaa, ja mulla onkin elämässäni vain ihan muutama ihminen, joihin voin sanoa luottavani sataprosenttisesti.
- Olen todella herkkä ihminen. Tämä herkkyys ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle kuin se, että surulliset leffat itkettää mua, tai että maailman ikävät asiat saavat mut harmistuneeksi. Olen herkkä kaikenlaisille ärsykkeille, niin sisäisille kuin ulkoisillekin. Imen itseeni ympäristöstäni kaiken – toisten tunteet, pienet mikrotason eleet, ilmeet sekä äänensävyt ja tulkitsen niitä mielessäni jatkuvasti. Ryhmätilanteissa löydänkin itseni useimmiten tarkkailijan roolista, sillä mulle ominaisimmalta tuntuu tarkkailla ja tunnustella tilanteen tunneympäristöä, ennen kuin pystyn lähtemään siihen mukaan. Huomion keskipisteenä oleminen on asia, jota välttelen viimeiseen asti. Välillä tämä ärsyketulva tuntuu musta ylitsepääsemättömältä, ja se saattaa olla välillä aika uuvuttavaakin. Hyvä puoli tässä piirteessäni on kuitenkin se, että tunnistan välittömästi sen, onko joku ihminen tilanteessa vilpittömänä omana itsenään, vaiko ei. Tämä kaikki johtaa kuitenkin siihen, että tarvitsen paljon omaa aikaa ihan vain omissa oloissani ladatakseni akkujani – suuret sosiaaliset ryhmätilanteet siis enemmänkin vievät multa energiaa, kuin antavat sitä. Olenkin siis ehdottomasti parhaimmillani pienryhmätilanteissa ja pienemmissä kaveriporukoissa, ja koen saavani niistä ihan erilailla voimaa.
DSC_0123-2
- Olen todella empaattinen. Aistin ja kirjaimellisesti tunnen toisten ihmisten tunnetilat vahvasti, ja myötäelän niitä heidän kauttaan. Haluan olla se ihminen, jonka puoleen voi aina kääntyä ilman pelkoa arvostelluksi tulemisesta. Haluan kohdata ihmiset arvostavasti juuri sellaisenaan kuin he ovat, ihan vain ihmisinä. Välillä mulla on kuitenkin hankaluuksia vetää omia henkisiä rajojani empaattisuuden ja auttamishalun suhteen, ja se onkin asia, jota mun täytyy elämässäni työstää.
- Mun on usein vaikeaa vain olla. Tarvitsen jonkin tavoitteen tai tarkoituksen, jota kohti pyrin. Mulle on tärkeää tietää, että otan joka päivä edes pienen pieniä askelia tavoitettani kohti, ja jos tätä ei tapahdu, tunnen oloni yleensä levottomaksi ja pettyneeksi. Tämä on varmasti yhteydessä INFJ-persoonallisuudelle tyypilliseen taipumukseen perfektionismiin.
DSC_0166-2

Mitä mieltä te olette persoonallisuustesteistä? Oletteko te tunnistaneet itseänne sellaisen kuvauksesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä