Slider

Miten menestyä pääsykokeissa?

torstai 8. helmikuuta 2018

Untitled

Pian yhteishaku ja pääsykoerumba alkavat olla ajankohtaisia, joten ajattelin jakaa muutamat vinkkini niihin liittyen täällä blogissanikin. Vinkit ja ohjeet perustuvat täysin omaan henkilökohtaiseen kokemukseeni. Jos jollakin on näistä asioista kysyttävää, etenkin luokanopettajan koulutuksen pääsykokeisiin liittyen, mulle voi aina laittaa viestiä ja tulla kysäisemään! :) Mua voi lähestyä esimerkiksi Instan directissa, josta mut löytää nimimerkillä @hhennaseppala.

Luku-urakkaa ennen

Henkinen valmistautuminen ja asennoituminen. Kun pääsykoeluku-urakka alkaa, mielestäni oman asenteen pitäisi olla se, että tämä on mun tärkein tehtäväni tällä hetkellä. Siitä tulee rankkaa ja  varmasti hankalaa, ja joudun hetkeksi vähentämään kivoja asioita elämässäni, mutta se kestää vain lyhyen aikaa. Lopussa itseään saa toivon mukaan kiittää siitä kaikesta duunista!

Muiden menojen karsiminen minimiin. Ihannetilanne tietysti olisi se, että saisi omistautua täysin lukemiselle, eikä muita stressitekijöitä tai energiasyöppöjä olisi. Kuitenkin kokemuksesta tiedän, että tämä harvoin on tosielämässä mahdollista. Itsekin pääsykokeiden aikana suoritin toista tutkintoa, olin työharjoittelussa ja vielä töissäkin kaiken päälle. Kannattaa kuitenkin edes kysyä, saisiko lukuaikana töistä esimerkiksi kevennettyjä tunteja, tai koulun puolesta joustoa. Lukuaikana jouduin myös pistämään rakkaat harrastukseni, blogini ja treenaamisen, pienelle tauolle lukuajan maksimoimiseksi. And let's be honest, mitään villeimpiä biletyksiä ei myöskään kannata ajoittaa luku-urakan keskelle.

Valmistele kaikki, minkä voit. Etenkin, jos sulla on luku-urakan keskellä paljon muutakin hommaa, suosittelen valmistelemaan mahdollisimman paljon kaikkea. Esimerkiksi itse mealpreppasin lukemisen aikana kaikki ruokani, ettei niiden miettimiseen ja valmistamiseen menisi kaiken kiireen keskellä aikaa. Myös hyviin välineisiin muistiinpanojen tekoa varten kannattaa todellakin panostaa, ja ne kannattaa myös ostaa ennakkoon. 

Tunnista, millä tavoin opit parhaiten. Millainen oppija olen, opinko parhaiten kenties kuuntelemalla, lukemalla, kirjoittamalla vai konkreettisesti tekemällä? Missä minun on oppimisen kannalta parasta lukea? Mitkä tekijät heikentävät tai häiritsevät mun oppimistani, mitkä puolestaan vahvistavat sitä? Sisäistänkö paljon vai vähemmän tietoa kerralla? Näitä kysymyksiä kannattaa todellakin pohtia ennakkoon, jotta tiedät, millä tavoin lähdet käsittelemään pääsykoematskua parhaan oppimistuloksen takaamiseksi.

Untitled

Luku-urakan aikana

Tee lukusuunnitelma ja aloita heti. Heti materiaalien ilmestyttyä itselleen kannattaa selata matskut kokonaisuudessaan läpi ja tehdä realistinen lukusuunnitelma, joka noudattelee sitä, millainen oppija olet, ja kuinka paljon tietoa sisäistät tehokkaasti kerralla. Itse esimerkiksi olen kohtalaisen hidas oppija, ja mulla kestää verraten kauan pureksia ja sisäistää lukemaani. Henkilökohtaisesti en pysty tehokkaasti lukemaan yli 4 tuntia päivässä, ja tämän huomioin myös lukusuunnitelmassani. Tärkeää on myös materiaalien ilmestyttyä aloittaa oikeasti heti. "Jos mä nyt sitten huomenna aloitan..." tai "Aloitan seuraavana maanantaina.."-tyyppinen ajattelu saa siis häipyä ihan kokonaan. Hommiin kannattaa ruveta heti, aikaa ei ole pois heitettäväksi.

Muista myös vapaapäivät lukemisesta. On tärkeää tehdä kovasti hommia, mutta yhtä tärkeää on myös antaa aivojen levätä suuren tietotulvan keskellä. Nää siis kavereita, tuijottele aivotonta sarjaa telkkarista, ulkoile ja vietä aikaa rakkaan harrastuksesi parissa. Itse tiedät parhaiten, kuinka paljon vapaata lukemisesta tarvitset viikossa. Itse sijoitin viikkoon aina yhden päivän, jolloin pääsykoekirjat saivat pysyä kiinni.

Terveellinen ruokavalio, riittävä uni ja liikunta. Tämä nyt on niin itsestäänselvyys, että mietin, laitanko tätä edes listalle, mutta eipä näiden kolmen merkitystä voi koskaan tarpeeksi korostaa. Hyvä fyysinen vointi tukee oppimista, eihän siitä mihinkään pääse.

Itsensä motivoiminen

Mielikuvat. Kuvittele, että olet päässyt tavoitteeseesi. Kuvittele se fiilis, kun kirjaudut opintopolkuun, ja saat napsauttaa unelmoimasi opiskelupaikan kohdalle: opiskelupaikka vastaanotettu. Kuvittele siistein saavutus, johon voisit työssäsi päästä. Nämä jos mitkä motivoivat ainakin allekirjoittanutta ihan hulluna.

Itsensä tsemppaaminen ja pienet (tai vähän isommatkin) palkinnot. Kannusta itseäsi! Itselleen kannattaa sanoa ihan ääneen, että mä pystyn tähän, mä olen hyvä tässä ja mä ansaitsen tämän opiskelupaikan. Itsensä palkitseminen on myös tärkeää. Ihan vaan pienetkin jutut, vaikka suklaapatukka päivän lukusatsin päätteeksi voi toimia. Itselleen voi myös asettaa urakan päätteeksi isomman palkinnon. Itse lupasin esimerkiksi itselleni, että hankin kauan haaveilemani laukun, mikäli pääsen tavoitteeseeni!

Kivat välineet. Ei kannata aliarvioida työskentelyvälineiden merkitystä! Tulet olemaan urakan aikana niiden kanssa paljon tekemisissä, joten mikset panostaisi niihin? Visuaalisesti miellyttävät vihkot, kynät ja muistilaput olivat ainakin itselleni sellaisia, että niiden pariin palasi mielellään.


Untitled

Vinkkejä soveltuvuuskoe -ja haastatteluosioon

Valmistaudu etukäteen. Kannattaa miettiä etukäteen kaikki kysymykset, mitä sulta mahdollisesti voitaisiin kysyä haastattelun aikana, ja valmistella vastaukset jokaikiseen kysymykseen. Tämä ei tee susta teennäistä, vaan paremminkin estää sen, ettei haastattelun aikana pääse tapahtumaan kiusallisia jäätymisiä tai tilanteita, joissa sulla menisi sormi suuhun.

Perustele. Haastatteluissa kannattaa vältellä kliseitä tai ympäripyöreitä vastauksia. Myöskin itsestäsi ja omista luonteenpiirteistäsi kertoessasi vältä luettelemasta ainoastaan listaa siitä, millainen olet. Olennaista on linkittää kaikki asiat siihen, miten omat piirteesi, kokemuksesi tai osaamisesi hyödyttäisivät sinua tavoittelemassasi opiskelupaikassa, ja kuinka ne osoittavat soveltuvuutta ja sitoutumista alallesi.

Tasapainoisuus, rauhallisuus ja muiden huomioiminen. Älä kiirehdi mihinkään, ja kuuntele kaikki kysymykset rauhassa loppuun, ennen kuin avaat suusi. Tämä pätee myös ryhmähaastatteluun. On tärkeää olla tasapainoinen, ja antaa tilaa muille, mutta kuitenkin osata ottaa sitä myös itselleen, kun sanottavaa löytyy. Myöskin muiden huomioiminen on tärkeää, ja osoittaa sosiaalista älykkyyttä. Esimerkiksi jos haastatteluryhmässäsi joku on jäämässä muiden varjoon, voit kysyä häneltä mielipidettä käsiteltävään asiaan ja täten osallistaa häntä. Se ei ole omasta soveltuvuutesi osoittamisesta pois, vaan paremminkin plussaa sulle itsellesi.

Muista kehonkielen merkitys. Kehonkielellä on haastatteluissa suurempi merkitys, kuin voisi kuvitellakaan. Tärkeää on pitää ryhdikkäästi keho avoinna, sillä se viestii avoimuutta ja rehellisyyttä myös muita kohtaan. Ei siis kannata istua jalka toisen päällä ja kädet puuskassa, sillä se viestii negatiivisesti sulkeutumisesta. Myös niinkin yksinkertainen asia, kuin silmiin katsominen toiselle puhuessa on ihan uskomattoman tärkeää. Etenkin ryhmähaastatteluissa on tärkeää muistaa ikäänkuin sulkea haastattelijat ulkopuolelle tilanteen tarkkailijoiksi, ja osoittaa kaikki puheensa vain haastatteluryhmäläisille. Muistan esimerkiksi itse, kun soveltuvuuskoehaastisryhmässämme oli eräs tyyppi, jolla oli mahtavan hyviä pointteja ja hän vaikutti muutenkin kertakaikkiaan pätevältä, mutta hän osoitti kaiken puheensa haastattelijoille, eikä katsonut meitä ryhmäläisiä silmiin kertaakaan. Se oli paha moka!


Untitled

Mielipiteeni valmennuskursseista

Valmennuskurssit herättävät jonkin verran puolesta/vastaan-tyyppistä keskustelua. Itse olen sitä mieltä, että mikäli se vaan on taloudellisesti mahdollista ja koet valmennuskurssin tarpeelliseksi, niin sellaiselle kannattaa mennä. Itsekin olin valmennuskurssilla, mutta olinkin poikkeuksellisen onnekas, sillä sain silloisen oppilaitokseni kautta valmennuskurssini uskomattoman edullisella 50 euron hinnalla. Nykypäivänä useiden valmennuskurssien hinnat kuitenkin hipovat pilviä, joten niihin ei todellakaan ole kaikilla varaa. Valmennuskurssi ei pysty takaamaan sun opiskelupaikan saantia, ja opiskelupaikka on ihan mahdollista saada sitä ilmankin. Valmennuskurssista on kuitenkin suurta hyötyä, sillä saat sieltä ryhmän tuen, mahdollisesti uudenlaisia tapoja nähdä ja käsitellä pääsykoemateriaalia ja sitä ikään kuin pureskellaan sulle jo vähän valmiiksi, sekä myöskin harjoitustehtäviä -ja kokeita.

Jos teillä on näiden lisäksi hyviä vinkkejä, jakakaa niitä ihmeessä kommentteihin! :)

2 kommenttia:

  1. Vitsi miten ihanat nää kuvat!♥ Kiva postaus muutenkin, vaikkei pääsykokeet mulle nyt ookkaan ajankohtaista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Katja! :) <3 Mukava kuulla, että tämä postaus oli kivaa luettavaa, vaikkei ollutkaan sulle tällä hetkellä se kaikkein ajankohtaisin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä