Slider

6 syytä, miksi herkkyys on maailman siistein piirre

maanantai 23. lokakuuta 2017

IMG_0100

Mä olen ihan pienestä pitäen ollut herkkä. Mä olen juuri se klassinen herkkis, joka kyynelehtii kaikelle vähänkin koskettavalle, kuten vaikka mainoksille, eläimille tai tuntemattoman ihmisen Facebook-päivitykselle.     Mussa on myös introverttiyden piirteitä, sillä vaikka rakastankin viettää aikaa muiden ihmisten seurassa, yhtä paljon tarvitsen omaa tilaa ja aikaa, jolloin voin ladata akkujani.  Reagoin myös joihinkin aistiärsykkeisiin voimakkaasti, erityisesti kovat ja jatkuvat äänet saavat mut varautuneeksi ja ylikierroksille. Eläydyn vahvasti toisten ihmisten tunteisiin, niin positiivisiin kuin negatiivisiinkin, ja olen todella empaattinen. Olen myös todellinen yliajattelija, eikä ole toivoakaan siitä, että voisin katsoa raskasta aihetta käsittelevää dokumenttia tai kauhuleffaa ilman, että se vaikuttaisi mun unensaantiin muutamaan päivään.

IMG_0145-2

Perinteisesti herkkyyttä on pidetty heikkoutta osoittavana piirteenä. Tiedättehän, tämä on kova maailma, ja täällä pärjää vaan kovat tyypit.  Varsinkin nykyaikana tuntuu, että sellaisesta tough bitch-asenteesta on tullut suorastaan muotia – mikään ei hetkauta suuntaan eikä toiseen, ei vaikututa juurikaan mistään, sanotaan rumasti toiselle koska "ei millään pahalla, mut oon vaan rehellinen" ja ihannoidaan ylimielistä käytöstä.  Herkkyyteen voidaan myös negatiivisia piirteitä, kuten esimerkiksi sisäänpäinkääntyneisyyttä, itkupilleyttä ja herkkänahkaisuutta. Mä en ole aina ollut täysin sinut oman herkkyyteni kanssa, mutta näin ajan saatossa olen kuitenkin alkanut ymmärtää, kuinka siistin ominaisuuden itseasiassa omistankaan. Siksipä tämän päätin listata alle 6 syytä, joiden vuoksi herkkyys on itse asiassa yksi maailman cooleimmista piirteistä:

IMG_0136

1. Herkän ihmisen tunne -ja kokemusmaailma on todella rikasta. Herkät tuntevat ihan tavallisetkin tunteet normaalia voimakkaammin ja syvemmin. Suurta kiitollisuutta ja ilon tunteita tuntee niin pienistä ja arkisista asioista, joihin muut eivät välttämättä päivittäisessä elämässään edes osaa kiinnittää huomiota. Herkillä ihmisillä on erityinen taito löytää pienistäkin asioista kauneutta.

2. Vahvan empaattisuuden ansiosta herkkis omistaa kyvyn asettua toisen asemaan ja katsoa asioita hänen näkökulmastaan. Tämä tekeekin tällaisista ihmisistä todella hyviä kuuntelijoita ja lojaaleita ystäviä, joilla on asioihin muutakin sanottavaa, kuin "voi ei, vähänkö ikävää". Empaattisuuden kanssa käsi kädessä kulkee myös halu auttaa muita. Mä olen ehdottomasti sitä mieltä, että maailmaan tarvitaan meitä, jotka välittää vähän liikaa.

3.  Herkkien ihmisten intuitio on vahva. Tiedättekö sen tunteen, kun jostain henkilöstä saa selittämättömästä syystä huonoja viboja heti kättelyssä, tai jokin päätös tuntuu niin sanotusti perstuntumalta vaan jotenkin todella oikealta tai väärältä? Tunteidemme ja aistimustemme takana on usein syy, joka helposti menee ohi tässä hektisessä ärsykkeiden maailmassa, joka kuormittaa aivojamme. Herkät ihmiset ovat herkempiä kuulemaan tätä sisäistä ääntä, joka usein sivuutetaan perusteettomana hömpänpömppänä. 

IMG_0142


4. Toisten ihmisten lukeminen voi olla herkkiksille helpompaa. Herkillä ihmisillä on tapana kiinnittää tavallista enemmän huomiota toisten ihmisten käytöksessä sanojen lisäksi muun muassa mitä pienimpiin ilmeisiin ja eleisiin. Tästä syystä herkemmille voikin olla helpompaa päästä perille siitä, mitä muut todella ajattelevat tai tuntevat.

5. Luovuus ja herkkyys kulkevat usein käsi kädessä. Luovuutta on niin monenlaista, ettei sitä voi edes alkaa tässä luettelemaan, mutta on melko loogista, että herkillä ihmisillä on kyky myös liikuttaa ja herättää muissa ihmisissä tunteita esimerkiksi taiteen muodossa. Herkillä ihmisillä on usein myös estetiikan tajua, ja he osaavat luoda kauneutta ympärilleen.

6. Rauhallisuus ja sopuisuus. Koska herkät ihmiset osaavat asettua toisen ihmisen asemaan, käydä asioita läpi keskustellen ja sovitellen, eivät he useinkaan ajaudu toisten kanssa sotajalalle. Voi olla vaarana, että tämä toteutuu herkän omien tunteiden kustannuksella, jolloin tulee tukahduttaneeksi omia tunteitaan ja tarpeitaan. Siksi onkin tärkeää löytää itsestään jämäkkyys pariksi omalle herkkyydelleen.


Tunnistatteko te itseänne näistä kohdista?
12 kommenttia:

 1. Yksi herkkis täällä hei :) Olipas kiva postaus! Olen myöskin tosi herkkä, ja ehkä tämän ansiosta olen aika hyvä ihmistuntija ja tarkkailen paljon ympäröivää maailmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa vaan sielunsisko! :) Tosi kiva kuulla, että pidit postauksesta! Tuo on varmasti ihan totta, ja tunnistan luettelemiasi piirteitä myös itsessäni :)

   Poista
 2. Miten upeasti sä ootkaan osannut kertoa herkkyydestä! Täällä myös yksi todella herkkä tapaus ja tää teksti kyllä kosketti ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihanaa kuulla, että teksti kosketti sua ja pystyit myös samaistumaan siihen, kiitos hurjasti!!♥

   Poista
 3. Ihana postaus <3 Mä oon kans aina ollut herkkä. Välillä yritin piilottaakin sen, mutta viime vuosina oon tajunnut saman kuin säkin; herkkyys on oikeastaan aika älyttömän hyvä juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Linda!♥ Voin niin samaistua tuohon, että oon koittanut kanssa joskus piilotella mun herkkyyttä. Välillä kun tuntuu niin siltä, ettei sitä arvosteta piirteenä kovin paljoa. Mutta ihan oikeassa olet siinä, että herkkyys on ihan mielettömän hyvä asia :)

   Poista
 4. Ihanasti kirjoitettu! <3 Jokainen kohta tästää muhun, ainakin osittain! Oon myös se joka kyynelehtii eläimille! Näin kerran kuvan koiran synttäreistä joilla synttärisankarin kaverit oli kutsuttu kylään ja mä herkistyin niin pahasti niille tötteröhattuisille koirille että siitä ei meinannut tulla loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti sulle!♥ Ihana kuulla, että pystyit samaistumaan tekstiin. Hahah voi eiii ihana sinä, kuulostaa kyllä niin liikkikseltä kuvalta, että voisin kuvitella itsenikin herkkistelemässä sen nähtyäni :D

   Poista
 5. Älyttömän hyvä postaus ja voin kyllä samaistua tähän täysin! <3 Herkkyys nähdään mielestäni liian usein negatiivisessa valossa, mutta olen myös oppinut että on rikkaus osata asettua esim. toisen asemaan tai kokea asiat voimakkaammin. Itse ainakin allekirjoitan jokaisen noista kohdista, ja tuntuu helpottavalta että herkkyydestäkin puhutaan nykyään avoimemmin :) Super kauniita nämä kuvat siusta ♥

  VastaaPoista
 6. Kiitos kovasti, ja tosi upeaa kuulla että pystyit samaistumaan tähän! :) Olen kyllä ihan samaa mieltä sun kanssasi, musta on niin hienoa, että on olemassa tosi empaattisia ja tunnemaailmaltaan rikkaita ihmisiä. Ja superhyvä pointti tuo, että kun herkkyydestä on viimeaikoina alettu puhua enemmän, on se myös piirteenä alkanut niin sanotusti normalisoitua :) Kiitos hurjasti ihana♥

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä