Slider

Välivuodesta kaikki irti

maanantai 8. elokuuta 2016

Näin koulun alkujen kynnyksellä nämä opiskelujutut ovat pinnalla - toisilla opiskelut alkavat, toisilla ne jatkuvat, toisilla opiskelupaikka jäi toistaiseksi vielä saamatta ja osa vielä hakee rauhassa sitä oikeaa suuntaa. Mä vähän avaan omaa historiaani tämän asian suhteen. Mä pääsin ylioppilaaksi viimevuoden keväänä, ja hain samaisena keväänä myös yliopistoon luokanopettajan koulutukseen. Mä tiesin jo silloin, että haluan luokanopettajaksi, mutta täysillä panostetut ylioppilaskirjoitukset olivat aivan totaalisesti vieneet musta viimeisetkin mehut. Pääsykokeet menivätkin vähän sellaisella "lähetään nyt katsomaan"-asenteella. Lukeminen ei ollut läheskään päivittäistä, puuhasin hirveästi kaikkea muuta samaan aikaan, kävin kaiken päälle vielä kokopäiväisesti töissä sekä muutenkin mentaliteetti oli ihan "hällä väliä" - voitte varmaan arvata, että sitä opiskelupaikkaa ei mulle irronnut. Se tarkoitti siis sitä, että oli välivuoden paikka! Välivuosi oli ja meni, ja kevään tullessa pääsin taas näiden samojen kysymysten ääreen. Tänä vuonna mua onnisti, ja pääsin kuin pääsinkin opiskelemaan unelmieni alaa. Fakta on kuitenkin myös se, että varauduin henkisesti täysin siihenkin, että välivuosia tulee toinen. Tein kovan duunin pääsykokeiden eteen, joten tiedän, että pettymys olisi ollut todella karvas  ja kova mikäli opiskelupaikka olisi jäänyt saamassa. Ajatus välivuodesta ei siltikään kuulostanut mun korvaani yhtään pahalta - olinhan sen yhdenkin välivuoden aikana saanut niin paljon upeita kokemuksia ja muistoja. Vuosi elämästä on niin lyhyt aika, mutta toisaalta siinä myös kerkiää ihan hirveästi. Nämä vaihtoehdot mä pyörittelin päässäni, mikäli kohdalleni olisi osunut vielä toinen välivuosi:
valivuosi2

1. Käytä välivuosi hyödyksi tulevien opintojen kannalta.

Itse opiskelin välivuotenani Lahden Kansanopistossa koulunkäynnin avustajaksi ja aamu -ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi, mikä tarkoitti sitä, että mulle kertyi mukavasti niin käytännön kokemusta kuin teoreettistakin tietoa koulumaailmasta ja kasvatuksesta. Tästä oli mulle suuri hyöty etenkin soveltuvuuskokeissa! Joten mikäli siis vaan mahdollista, suosittelen hankkimaan tulevasta alastasi käytännön kokemusta välivuoden aikana, ja/tai suorittamaan opintoja jo ennalta esimerkiksi avoimessa yliopistossa. 

2. Lähde maailmalle.

Tätä mä en täällä blogissani koskaan kertonutkaan, mutta mikäli välivuosi olisi mun kohdalle vielä tälläkin kertaa napsahtanut, tämä tyttö olisi ottanut ja lähtenyt kohti Australiaa au pairin hommiin. Lähettelin jo muutamia hakemuksia erittäin positiivisilla vastaanotoilla, mutta kuitenkin sillä varauksella, että en ollut vielä saanut opiskelijavalinnan tietoja. Suunta on siis tällä kertaa Aussien sijasta Helsinki, mikä on mulle kuitenkin se mieluisin ja toivotuin vaihtoehto. Mä kannustan kaikkia välivuotena reissaamaan ja lähtemään maailmalle niin paljon kuin vain mahdollista!
valivuosi3
3. Tee töitä.

On totta, että työpaikat ovat nykyään aika kiven alla ja sellaisen saaminen ei ole mitään helpointa hommaa. Jos kuitenkin on niin onnekas että pääsee välivuodeksi töihin, niin se on ihan mahtava juttu!  Kaikista hienointa tietysti olisi, jos työt vielä liittyisivät jollain tapaa siihen alaan, jota haluat päästä opiskelemaan. Jos olisin itse välivuoden töissä, säästäisin rahaa kaukaa viisaasti mahdollisesti seuraavan vuoden syksynä alkavien opintojen varalle.

4. Keskity täysillä rakkaaaseen harrastukseen.

Mä uskon, että välivuodesta erityisen kivan tekee jokin juttu, josta on innostunut ja jonka parissa puuhailla. Oli se sitten salilla käynti, valokuvaaminen tai mikä tahansa muu harrastus! Itselläni se olisi ja on arvatenkin bloggaaminen. Kun koulutehtävien deadlinet eivät pyöri mielen perukoilla, on enemmän aikaa antaa inspiksen ja motivaation vaan virrata omaa harrastusta kohtaan. En tietenkään sano, etteikö rakkaaseen harrastukseen panostaminen olisi mahdollista myös opiskelijana, mutta se varmasti vaatii enemmän aikatauluttamista!
valivuosi1

Millaisissa tunnelmissa teillä alkaa tämä syksy opiskelujen suhteen?

7 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! : ) Itse en oo sellaisesta asiasta kun välivuosi päässytkään nauttimaan, ois ihana jos vaan ois aikaa! Mut varmaan jos oisin välivuodella niin menisin duuniin ... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, niin kiva kuulla tällasta palautetta!:) Välivuosi oli kyllä ainakin mulle tosi hyvästä, mut mikäs siinä vaan jatkaa suoraan eteenpäin kun opiskelupaikka aukeaa ja suunnitelmat on selvillä :) Jep, töiden teko välivuoden aikana on tosi hyvä vaihtoehto!

   Poista
 2. Hyvä postaus, vaikka nyt ei itsellä olekaan välivuosi edessä. Itselläni kävi tuuri opiskelupaikan suhteen, eli pääsin sinne minne hain ensisijaisesti, mutta kyllähän noita kysymyksiä välivuodesta pyöritteli päässään, kun odotteli tietoja opiskelupaikasta... :D http://adinasss.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Adina, kiva kuulla että tykkäsit! :) Ja hei superisti onnea sulle opiskelupaikasta!! Se on hyvä että on kuitenkin suunnitelma b olemassa, jos ei se opiskelupaikka olisi auennutkaan :)

   Poista
 3. Oi ihania kuvia ja tosi kiva että välivuodesta puhutaan! Mulla on nimittäin juuri nyt edessä välivuosi. Menin valintakokeisiinkin keväällä sellaisella "ihan sama" asenteella ja sellaiset olivat myös tulokset. En tiedä edes minne haluaisin mennä opiskelemaan seuraavaksi, mutta en aio jäädä vuodeksi tuleen makaamaan. Kiitos siis vinkeistä!:-)

  http://bemyr0me0.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiitos hirmusti!! :) Ja joo, monesti hehkutetaan vaan niitä saatuja opiskelupaikkoja ja siinä samassa unohtuu, että mikä suuri mahdollisuus myös välivuosi voi olla! Heh joo mulla oli kanssa toi ihansama-asenne ekalla hakukerralla, kuulostaa tutulta :D Vuodessa kerkeää ajatukset selventyä jo paljon opiskelupaikan suhteen, ja se on tosi hyvä että sulla on tuollainen asenne että haluat saada jotain aikaiseksi! Olehyvä vaan, lämmittää mieltä että voin auttaa :')

   Poista
 4. Vitsit, hyvin kirjoitettu postaus :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!♡

Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

© 2020 Henna Seppälä